Від голуба до сміттєвого пакета: 8 найбільш дивних сумок за історію моди

27.11.2023 Статті

Якщо ви щойно злизали сіль із пальців і викинули порожню упаковку картопляних чипсів Lay's у смітник, можливо, варто замислитися: чи не тримаєте ви в руках прототип майбутнього найпопулярнішого аксесуара? 


Останнім часом дизайнери зі всесвітньо відомим іменем дедалі частіше відмовляються від мінімалізму й лаконічності на користь екстравагантних, сюрреалістичних і часто навіть зовсім непридатних до використання рішень. Проте, попри сплеск популярності, дивні сумки та інші нестандартні аксесуари існують вже давно. Зібрали найепатажніші та найбільш дивні моделі сумок.


Сумки у вигляді сміттєвого пакета та упаковки чипсів Lay's від Balenciaga

Паризький модний дім Balenciaga пережив понад 80 років існування і здобув всесвітнє визнання. Крістобаль Баленсіага заснував його в 1937-му році завдяки своєму авангардному баченню й створив чимало предметів гардеробу, які сьогодні вважають революційними з погляду крою та силуету. 


І сьогодні модний дім не припиняє дивувати — так, наприклад, новий креативний директор Balenciaga грузинського походження Демна Гвасалія презентував на показі колекції осінь–зима 2022 року нову модель сумки у вигляді… мішка для сміття. Аксесуар виконаний із тонкої телячої шкіри та представлений у чорному, жовтому, блакитному та білому кольорах. 


Зверху нова модель вкрита спеціальним глянцевим шаром для більшої схожості з мішком для сміття. Вартість аксесуара — $1790. Демна пожартував про вихід аксесуара так: «Я не міг упустити можливість зробити найдорожчий мішок для сміття в світі, тому що хто не любить модний скандал?»


На цьому експерименти дизайнера не припинилися: за пів року він випустив сумку Balenciaga Lay's Bag, стилізовану під пачку чипсів із зімʼятим ефектом. Шкіряний клатч Демна доповнив підкладкою з ефектом металік та застібкою-блискавкою. Аксесуар коштує $1500 за штуку. 


Французький будинок моди заявив, що Демна створив цю сумку не просто так: він любить чипси й раніше «носив пакетик чипсів Lay's як аксесуар». На думку ж самого дизайнера, задум аксесуара такий: практично все можна вважати модою, до того ж найпотворніші і звичайнісінькі на перший погляд речі часто викликають найбільший попит.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Клатч у формі голуба від JW Anderson

Що могло очікувати скромну молоду людину, народжену наприкінці 1980-х в маленькому містечку на півночі Ірландії? Робота на текстильному виробництві, нудне офісне життя? Чи, може, карʼєра мореплавця? Керівництво двома модними будинками, кілька модних премій та звання перспективного британського дизайнера-бунтаря — саме це приготувала доля Джонатану Андерсону!


38-річний ірландець у всіх на устах, його люблять сучасні підлітки-агломани й естети по всьому світу. Нині Джонатан Андерсон займається відразу двома модними домами: власним, J.W. Anderson і Loewe. Це «абсолютно британський дизайнер», який поєднує в собі працьовитість і вірність ремісничим традиціям із пристрастю до творчих експериментів.


І, варто зазначити, експериментує з формою дизайнер ще й як: комусь може здатися дивним прийти на вечірку з голубом у руці без жодного ремінця, а от дизайнер Джонатан Андерсон вважає, що це цілком нормальне — ба більше — модне рішення.


Сумка-голуб надрукована на 3D-принтері та продається за $854. Щоб покласти всередину телефон, гаманець та губну помаду — більше туди нічого не поміститься, — потрібно підняти птиці праве крило. 


«У моди є чудовий спосіб втекти від реальності. Крім того, голуби настільки негламурні за своєю суттю, що перетворювати їх на функціональний предмет, який зазвичай вважається досить статусним, досить кумедно», — розповів Джонатан Андерсон після презентації сумки. Пізніше дизайнер також випустив аксесуар у вигляді жаби.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Шукаєте стильні сумки високої якості з італійської натуральної шкіри? Окрім вишуканих, стриманих і класичних дизайнів сумок з натуральних матеріалів з якісною фурнітурою наш бренд FashionMix виготовляє більш яскраві варіанти для тих, хто любить експериментувати! Переглядайте каталог на сайті та оформлюйте замовлення зручно й у декілька кліків. 


Сумки з пазурами від Naomi Gilon

Наомі Гілон — молода бельгійська мисткиня та кераміст. З керамікою вона почала працювати у 2018 році, але вже встигла представити кілька персональних виставок та попрацювати з популярними fashion-брендами. Один із них — відомий бренд родом із Копенгагена Han Kjøbenhavn, шоуруми якого можна зустріти на вулицях головних міст Європи й США. Журнал GQ включив його до списку восьми найзначніших скандинавських брендів сучасності.


Для колекції SS22 у колаборації із Han Kjøbenhavn Наомі Гілон створила клатч та сумку, декоровані моторошними елементами. А ще мисткиня запустила колаборацію з Marc Jacobs, випустивши адаптацію відомих сумок дизайнера — традиційно з деталями в стилі хорор.  


Мисткиня зізнається, що часто запозичує образи з міфологічних писань, надихається історією та кіно, завдяки чому народжуються її химеричні обʼєкти. Вартість її сумок стартує від €2373 за аксесуар. 


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Сумка з ефектом «морські водорості» від Solitude Studios

Копенгагенська компанія Solitude Studios відома своїм стійким (sustainable) підходом, а також естетикою, натхненною природою. Вироби бренду здебільшого виконані в нейтральних відтінках, а самий бренд використовує в якості барвників каву, чай та іржу. 


Філософія Solitude Studios чітко простежується в одному з найпопулярніших виробів бренду — сумці з ефектом морських водоростей Seaweed Bag. Під час її виготовлення використовують перероблені матеріали (переважно бавовну чи віскозу) та залишки ниток, що закуповуються на текстильних підприємствах. Вартість аксесуара — €1023. Кожен екземпляр виготовляють на замовлення. 


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Картата «‎базарна»‎ сумка від Louis Vuitton

Неймовірно, але факт: відомий дім моди Louis Vuitton випустив сумку, точнісінько як картаті баули, якими люди в сільській місцевості користуються щодня, ідучи з ними на базар. Новий витвір будинку моди коштує $3000.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Аксесуари у вигляді частин тіла від Maison Schiaparelli

Ельза Скіапареллі народилася в Римі, у родині італійських аристократів. Її батько, відомий професор Селестіно Скіапареллі, був директором бібліотеки італійської академії Лінчеї, а мати, Марія-Луїза — нащадок Медічі. Сімʼя жила в розкоші — і це не перебільшення: Ельза виросла в одному з відомих римських палаццо, Корсіні.


З раннього дитинства її цікавило все, що повʼязане з мистецтвом: вона з особливою жадібністю вивчала літературу, музику, живопис, театр та театральні костюми. Уже на початку своєї карʼєри Скіапареллі почала створювати прикраси й аксесуари буквально з усього, що траплялося їй під руку. Так зʼявилися намисто з пігулок аспірину, кольє з пластиковими комахами та інші прикраси.


Сьогодні цей бренд продовжує дивувати та створює одяг та аксесуари, які навіть дещо шокують. Сумка у вигляді вуха — яскравий тому приклад. Вона виконана з чистого золота. Також бренд випустив сумка з гладкої коров’ячої шкіри, сформованої спереду в тривимірній формі двох вух, одне з яких прикрашене пірсингом із позолоченої латуні. Ціна такої моделі — $3402. Частини тіла завжди були символом дому моди Schiaparelli.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Стильні сумки з ланцюжком для любителів яскравих та якісних рішень шукайте на сайті українського бренду аксесуарів FashionMix. Ми ретельно відстежуємо кожен етап виробництва сумок та портмоне, а також використовуємо винятково якісні матеріали, щоб виріб служив вам довго та не втрачав гарного вигляду.  


Сумки з жабами

Добра фея змахнула чарівною паличкою, і страшна жаба перетворилася на гарну сумочку. Саме так можна розпочати історію успіху паризького дизайнера польського походження Моніки Ярош.


Жаба-ага — справжнє лихо для Австралії та Нової Зеландії. Колись їх завезли в країни з Гавайських островів, щоб контролювати кількість шкідників, але незабаром самі земноводні стали напасткою для місцевої екології. Тепер в Австралії їх навіть переїжджають машинами та роблять сувеніри із тушок жаб.


Одним таким подарунком надихнулася Моніка й згодом перетворила його на арт-обʼєкт. Так, на виробах зі шкіри справді справжні опудала жаб-аг — розфарбовані, інкрустовані, лаковані тільця. Обробляють та фарбують шкіру жаб з Австралії на шкіряній фабриці Жана-Шарля Дюшена, що спеціалізується на виробництві предметів розкоші. Вартість сумок дизайнерки стартує від €325.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды

От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Мікроскопічна сумка-копія Louis Vuitton

На початку червня 2023 року креативна агенція MSCHF показала мікроскопічну сумку розміром 657 x 222 x 700 мікрон — вона менша за крупинку солі та може вільно пройти крізь вушко голки.


Зовнішньо аксесуар нагадує сумку Louis Vuitton моделі Onthego. Мікроскопічна сумка стала протестом проти непрактичних аксесуарів. Робота MSCHF — це спроба звернути увагу суспільства на абсурдні тренди в моді: за останні кілька років такі бренди як Burberry, Valentino, Jacquemus випустили декоративні чимало сумок розміром менше долоні.


От голубя до мусорного пакета: 8 самых странных сумок за историю моды


Стильні жіночі сумки можна купити в Україні від локального виробника FashionMix — обирайте трендову модель сумки чи рюкзаку на сайті бренду. А більше гайдів та порад із догляду за шкіряними виробами шукайте в нашому блозі.

963
Будь ласка, зачекайте...